Jdi na obsah Jdi na menu
 

1. liga - sezóna 6

17. 7. 2016

1. LIGA

Skupina A byla výrazně poznamenána neúčastí AS Řím. Všechny celky tak měli jistotu čtvrtfinále. O překvapení se hned v úvodu chtěl postarat Real Madrid, který se ujal vedení nad Bayernem. Jenže stejně jako na minulém turnaji Bayern zápas otočil a v závěru se radoval z vítězství. Ve druhém duelu si pak bavorský klub nečekaně snadno poradil s Tottenhamem 4:1, čímž si zajistil přímý postup do semifinále. O druhou příčku ve skupině se pak utkal Real s Kohouty. Přesto, že byl "bílý balet" celý první poločase lepší, branky začali padat až ve druhé části. A paradoxně se třikrát během krátkého časového úseku prosadil celek z Anglie. Díky vítězství 3:0 postoupil z druhé příčky.

skupina A V R P SKÓRE BODY
1. FC Bayern München Péťa P. 3 0 0 9 : 2 9
2. Tottenham Hotspur Danda Š. 2 0 1 7 : 4 6
3. Real Madrid CF Radek V. 1 0 2 4 : 5 3
4. AS Roma Honza D. 0 0 3 0 : 9 0

Skupinu A začal zajímavý duel Juventusu s Barcelonou. Domácí dvakrát vedli, jenže nezmar Messi vždy srovnal. Rozhodnutí pak přišlo v samém závěru, když se za hosty prosadila čerstvá posila M.Suarez. Druhý duel skupiny byl až nečekaně jasný. Zatím jediný vzájemný deul Chelsea a Valencie skončil 2:0 pro celek z Londýna, jenže tentokrát bylo vše jinak. Domácí vůbec nestačili a Valencie si připsala pětibrankovou výhru, svou nejvyšší za 6 turnajů. Mezi střelci bylo i jméno nováčka v dresu španělského celku, trefil se Nani. Ve druhém zápase navázala Chelsea na zmar na Juventus Stadium inkasovala další čtyři branky, prohra znamenala nepostup ze skupiny. Ve druhém duelu pak Valencie po zásluze vedla nad Barcelonou, jenže herní převahu nepřetavila v další gól. I proto, že sudí pro "netopýry" neodpískal jasnou penaltu, se z brejku mohl prosadit katalánský celek. Remíza 1:1 nahrála Barceloně. Poslední kolo přineslo další bezbrankovou remízu v duelech mezi Valencií a Juventusem. Barcelona pak v pohodě přejela Chelsea, která sice odehrála nejlepší zápas na turnaji, ale na body ani vstřelený gól to dnes nestačilo.

skupina B V R P SKÓRE BODY
1. FC Barcelona Paky W. 2 1 0 8 : 3 7
2. Valencia CF Ondra P. 1 2 0 6 : 1 5
3. Juventus FC Lukáš V. 1 1 1 6 : 3 4
4. Chelsea FC Venca F. 0 0 3 0 : 13 0

Ve čtvrtfinále rozhodli oba zápasy až penalty, vždy ve prospěch třetího postupujícího ze skupiny. Juventus na White Hart Lane poměrně rychle vedl, jenže po chybě Buffona ve druhém poločase o vedení přišel a v prodloužení měli více sil domácí. Branka však již nepadla. Penalty Kohouti vůbec nezvládli, výsledek rozstřelu 1:4 hovoří za vše. Druhý duel byl herně jasnou záležitostí. Velencie Real naprosto jasně přehrála, branku však nevstřelila ani jednu za 120. minut. Valencie šahala po prvním semifinále od 1. turnaje, kdy skončila druhá. Jenže... penalty zvládli fotbalisté Realu a poprvé v historii prošli do semifinále!

V semifinále tedy došlo na opakování skupinových soubojů. Barcelona hostila Juventus. A šla rychle do vedení. Juventus mohl během chvíle srovnat, ale v největší šanci první půle nastřelil jen břevno. Stará dáma se tlačila za vyrovnáním, které nakonec hlavou trefil Khedira. Barcelona, trojnásobný vítěz útočící na čtvrtý prvoligový titul v řadě však v závěru opět skóroval. Bylo tak jasné, že se domácí na svém stadionu poperou o další triumf. Soupeř měl vzejít z duelu Bayern vs. Real Madrid. Jasným favoritem byl Bayern, ovšem utkání ve skupině ukázalo, že by Real nemusel mít strach. Jeho produktivita však stále pokulhává za očekáváním a bez vstřelené branky se do finále prokousává jen velmi těžko. Bayernu tak na postup stačila jedna jediná branka.

O 7. místo se nehrálo, při neúčasti AS Řím tak nedobře hrající Chelsea mohla v klidu odpočívat.

Duel o 5. místo byl zápasem zklamaných. Oba celky sice skončili ve skupině na druhé příčce, jenže ve čtvrtfinále nezvládli roli favorita a oba shodně ani penaltový rozstřel. Vzájemný duel pak dopadl až nečekaně snadno pro Tottenham. První gól nabídla Valencie soupeři špatnou rozehrávkou od brankáře sama. Když se pak neprosadila v útoku sama, přišel gól číslo dva a definitiva. Ani Tottenham však z 5. místo nadšený nebude, je to pro něj nejhorší umístění v historii turnaje.

Duel o 3. místo přinesl bratský souboj, který měl favorita v Juventusu. Jenže Turínský celek nedokázal v 90. minutách skórovat, naopak v prodloužení byl nebezpečnější Real. O jeho střelecké produktivitě však nemusí být znovu řeč, Juventusu se ve druhém prodloužení podařilo prosadit a díky tomuto gólu mohl slavit bronz. Zkompletoval tak sbírku medailí, poprvé (při čtvrtém pokusu) zvládl duel o třetí místo.

Finále mezi Barcelonou a Bayernem bylo odvetou finále ve 4. sezóně. Tehdy se po penaltách radovala Barcelona. Ta šla do finále jako trojnásobný vítěz 1. ligy z posledních 3. sezón. Jenže Bayern měl o motivaci postaráno a od úvodu byl mírně lepším týmem, což přetavil v prvním poločase jen v jednobrankové vedení. Barcelona tak mohla po hodině hry i s trochou štěstí vyrovnat. Jenže Bayern v závěru potvrzoval výbornou formu a další dva góly v síti Barcelony znamenali premiérové vítězství pro Péťu Pištělku. Kdo by to byl před pár sezónami řekl... Gratulace do Bavorska.

 o záchranu
  - 3 - 0
  - 0 - 3
po celkovém výsledku AS Roma - Chelsea FC 0:6 sestupuje do 2. ligy AS Roma (Honza D.)
 čtvrtfinále
ČF1 - 1 - 2 po pen. (1:4)
ČF2 - 0 - 1 po pen. (3:4)
 semifinále
SF1 - 1 - 0
SF1 - 2 - 1
 o umístění
o 5. - 2 - 0
o 3. - 0 - 1 po prodloužení
 FINÁLE        
stad: Nou Camp - 1 - 3

 

konečné pořadí: Kikyn cup 6 - 1. liga
1. FC Bayern München Péťa P.
2. FC Barcelona Paky W.
3. Juventus FC Lukáš V.
4. Real Madrid CF Radek V.
5. Tottenham Hotspur Danda Š.
6. Valencia CF Ondra P.
7. Chelsea FC Václav F.
8. AS Roma Honza D.

 

Střelci /uveden počet vstřelených branek/
6 - Messi (Barcelona)
3 - Götze, Lewandowski (Bayern), Kane (Tottenham), Negredo (Valencia)
2 - Asamoah, Khedira, Pogba (Juventus), L.Suárez (Barcelona), Vidal (Bayern)
1 - Alba, D.Suarez, Iniesta (Barcelona), Alcácer, Nani, Parejo, (Valencia), Bale (Real), Dybala, Hernanes, Mandžukič (Juventus), Eriksen, Chadli, Rose, Wanyama (Tottenham), Müller (Bayern)

 

Sestupuje AS Roma (Honza D.) a FC Barcelona (Paky W. - rozhodl se změnit tým), v 1. lize je nahradí nejlepší dva celky 2. ligy, tedy Paris SG (Ondrys Š.) a Atlético Madrid (Mára N.).